קופר לא! 9 עצות כיצד נמנע מהכלב שלנו להרוס את הבית

כשאני מחליט להביא כלב הביתה אני חושב על כל הדברים הנפלאים שהכלב מביא איתו לאווירה בבית: האהבה הבלתי נגמרת, הקשקושים בזנב, המבט נטול השיפוטיות שתמיד נמצא שם בשבילך

אנחנו לא חושבים שנוכחות כלב פתאום משנה את הכללים בבית וצריך להתחיל להעלים אוכל מהשיש שמה ייאכל ובמקרים אחרים להניח רהיטים על הספה כדי למנוע מהכלב לקפוץ עליה, ואפילו לצאת מגדרנו ולהתחיל לטאטא את הבית באופן עקבי כי אחרת הכלב יעשה את זה במקומנו ומי יודע מה הוא יכניס לפה….

בסופו של יום אתה מעוניין שיהיה לך בית נעים עבורך ועבור הכלב שלך, אך הדברים נראים אחרת…

הכלב ממשיך ללעוס ולהרוס לך את הבית וכל מוצר שלם מפרק לרכיבים קטנים – בהתחלה זה אולי מצחיק אח"כ כבר לא:/

במקרים גרועים מאלה הכלב פשוט משתין על כל דבר!

יצרתי את המאמר הנ"ל שיעזור לכם להתמודד עם הקשיים בצורה הטובה ביותר,

מוזמנים להציץ על מספר עצות שיאפשר לכם לשמור על הבית שלכם נעים ונוח:

1. אל תאבד את דעתך מול הכלב– הכלב הוא כמו תינוק והוא חי את ה"כאן ועכשיו" יש האומרים שהזיכרון של בעל החיים לא מבריק במיוחד, לדעתי הכלב מפשט את הדברים שאנחנו לעתים הופכים למורכבים… הכלבים לא יקשרו בין ההתנהגות השלילית שביצעו בעבר לבין הצעקות או העונש שיינתן להם בזמן הווה (אפילו אם ההתנהגות התרחשה ממש לפני מספר דקות). כלומר במילים אחרות, אין חשיבות למצבים בהם אתה מתעצבן על הכלב בתזמון מאוחר יותר לאירוע השלילי שהתרחש. ניקח דוגמה: כשכלב משתין על הספה בזמן שלא הייתי נוכח בבית או שהייתי בחדר אחר ולא ראיתי את המתרחש בזמן אמת- אך כשהגעתי לסלון ראיתי מה נעשה –  הדבר הכי נכון לעשות זה להתעלם. כל תגובה שלילית לא תהיה רלוונטית ולא תעזור לכלב להבין שביצע מעשה שגוי. ואילו החלטתי כן להתעצבן ייתכן והכלב יקשר את הטונים הכועסים ושפת הגוף העצבנית שלי לדבר שמתרחש באותו הרגע, אפילו אם כרגע הכלב מתנהג למופת ייתכן וימנע מהתנהגות זו בעתיד.

 

2. תיקון נכון עבור התנהגות שגויה– במקרים בהם אתה תופס את הכלב שלך בזמן לעיסה של אחד הרהיטים בבית- גם אז אתה לא צריך להשתגע! (אני יודעת שזה קל יותר להגיד מלבצע). שחרור הכעס שלך על הכלב עלול בנוסף ליצור כלב לא מאוזן וכדי להירגע ולהשתחרר מהאירוע יחפש פרט נוסף בבית שניתן ללעוס – כמו הנעל שלך למשל. במקרים כאלו שאנחנו נוכחים בסיטואציה שבה הכלב ביצע התנהגות שגויה עלינו למשוך קלות ברצועה / בקולר כדי לקבל את תשומת ליבו של הכלב ומיד לאחר מכן נשתמש באנרגיה גבוהה ושפת גוף מקרבת כדי להסיח את תשומת ליבו מהחפץ תוך ניתוב למשחק שלו שאיתו ניתן לשחק ונשוך כאוות נפשו;(

 

במקרה ובו אני תופסת את הכלב שלי משתין בתוך הבית, נמחא כף בצורה רועשת על מנת להבהיל אותו. במידה והכלב נבהל- הכלב יפסיק להשתין באמצע, וכך ניתן להוביל ולעודד את הכלב לצאת במהירות החוצה. נאפשר לכלב להמשיך לעשות את צרכיו בחוץ וכשיסיים נריע לו ונפנק אותו בצ'ופרים, מילים טובות וליטופים.

אופציה נוספת היא הרמה של הכלב בזמן עשיית הצרכים לאזור שבו ניתן לעשות את צרכיו, אך ללא רעש או צעקות נלווים – הכלב מקבל את "התיקון" בזמן ההרמה והוא מבין שזו איננה התנהגות נכונה.

 

3.בעיות רפואיות– חשוב לשלול ולבדוק שבעיית ההתנהגות שנוצרה איננה קשורה לבעיה פיזית שהכלב חווה. נגיד ניקח מקרה שבו הכלב משתין בבית- יתכן שלכלב יש בעיה רפואית כלשהי שלא מאפשרת לו לשלוט בצרכים שלו ולכן טיפול התנהגותי הוא לא הפתרון במקרה הזה אלא טיפול רפואי אצל וטרינר.

 

כלב עלול ללכלך את הבית בעקבות בעיות של: בריחת שתן / שינויים בתזונה / תרופות / קשיי גיל / בעיות במערכת העיכול / חרדה…

חשוב שנהיה קשובים לכלב שלנו ונעשה את כל הבדיקות הנדרשות בכדי להגיע לפתרון הבעיה בצורה האפקטיבית ביותר.

 

4. הפוך את הדברים הטובים לקטנים ותיצור דחייה עבור הכלב– השתמש בחוש הריח המפותח של בעל החיים שלך כנגדו כדי להפוך את חווית הלעיסה וההריסה בבית לפחות מהנה עבורו. עבור כלבים, נצפה רהיטים ופריטים אחרים עם טעם שיהווה הרתעה ויהפוך אותם ללא מושכים עבורו. חשוב לפקח על הכלב בשלב הראשון של התהליך. חלק מהכלבים יסכימו ללעוס אובייקט גם אם הוא מצופה בטעם מרתיע, ובמקרה כזה חשוב ליישם מחדש חלק מההרתעה על מנת לשמור על יעילות הכלי.

 

5. לטמון מלכודת– אם הכלב שלך עקשן אמיתי, ניתן להשתמש בשיטת המלכודת. ניקח בקבוק סודה ונניח אותו במקום שבו הכלב שלנו אוהב לרבוץ ( ואנחנו לא מעוניינים בכך) ונשים עליו מטבע שישמיע רעש כשייפול ועלול להרתיע את הכלב מלהתקרב,  ניתן להתקין הזעקה על החלונות עבור כלב שאוהב לשחק בהם וכל פעם שיגע תופעל הזעקה ותרתיע. ניתן לנפח בלון ולהטמין באזור שהכלב אוהב לחפור וכשיגע כהרגלו לאזור הבלון יתפוצץ ויבהיל את הכלב מלהתקרב לאזור. במקרים של נביחות יש אפשרות לזרוק לכיוון הכלב צרור מפתחות שיעשה רעש מבהיל והכלב מהבהלה יפסיק לנבוח- כשהכלב מפסיק ישר נחזק אותו על ההתנהגות הטובה (על כך שהוא שקט ונינוח) באמצעות חטיפים או מגע ומילים טובות כגון " כלב טוב " כל מספר דקות על מנת לשמר את השקט ולהסביר לכלב שהיחס מתקבל רק במצבי שקט ורוגע. לאט לאט הכלב יבין שלא כדאי לו לנבוח.

 

6. פנק את הכלב עם כמה דברים שניתן להרוס– כלב הוא כלב ולכן חשוב לאפשר לו ללעוס ולהרוס דברים (לא דברים שהם שימושיים עבורך כמו נעל או גרב כי יהיה לו קשה להבדיל בין נעל שמותר לנעל שאסור) מאחר וזאת ההתנהגות הטבעית שלהם. יש להחזיק בבית מגוון של צעצועים אפשריים לכלב וכאלה מיוחדים במיוחד לזמן היציאה שלי מהבית (כמו קונג ממולא בחמאת בוטנים וחטיפים או עצם שווה שייקח לכלב זמן להתעסק בה לזמן ממושך).

 

7. העלאת אנרגיה עם הכלב שלך– אני בטוחה שאתם ההורים הכי טובים שאתם יכולים לכלב שלכם, אך לפעמים כלבים צריכים טיפול קצת יותר אוהב ורך. חשוב לשים לב מה הצורך הפיזי והנפשי של הכלב שלך: אם הכלב שלך אוהב לרוץ אז ודא שאתה נותן לו זמן רב כדי לשחרר את האנרגיה הפיזית. בנוסף יש צורך גם לאתגר את הכלב שלך שכלית- ע"י לימוד פקודות וטריקים שיכולים לשחרר אנרגיה רבה או ע"י משחק מאתגר חשיבה (אכילת מזון מתוך צעצוע למשל). חשוב לזכור בנוסף שהכלב שלך דורש דברים שונים בגילאים שונים: גורים מתעייפים במהירות ופעילות קצרה (נפשית או פיזית) מספר פעמים ביום בשילוב עם זמני מנוחה בין לבין מומלצת עבורם ואילו כלבים בוגרים עשויים להזדקק לתקופות ארוכות יותר של גירוי.

 

8. הארכת הציפיות שלך– אם אתה משאיר את הכלב שלך למשך זמן של 12 שעות בבית, אתה יכול להיות בטוח שתמצא בבית פיפי וקקי על הרצפה. ואם אתה נעלם למשך זמן של 4 שעות ומעלה, ניתן לשקול דוגסיטר או דוגווקר לצהרי היום, לשמור על הכלב שלך שמח ומאושר. במידה והכלב עשה את צרכיו בבית, חשוב לנקות אותם עם מנטרל ריח ( ספרי מיוחד בחנות כלבים או חומץ) אחרת הכלב יסמן שוב ושוב את אותו מקום בעשיית צרכים חוזרת ( אין לנקות עם חומרי ניקוי המבוססים על אמוניה, משום שהשתן מכיל אמוניה ואין זה אפקטיבי לחיסול התופעה).

 

9.הצטייד עם אביזרים פונקציונליים עבור הכלב– אתה מגדל כלב בבית וזה אומר שהבית שלך לא יכול להראות כמו תמונה במוזיאון ושהסדר לא ישרור בבית כמו שהיה עד עכשיו. הבית צריך להכיל כל מיני אביזרים לכלב כדי ליצור עיניין, כיף ונוחות עבור הכלב שלך, כמו למשל- צעצועים, רצועות, מיטה קטנה עבורו וכו'. החדשות הטובות שיש אביזרים בסטייל ויפים לעין. חשוב לבחון את המוצרים ולהתאים אותם לכלב שלך. ניקח לדוגמא קולר לכלב- קיימים סוגים שונים וכל אחד נועד למטרה אחרת. נבחין אם הכלב שלנו צריך פריט מיוחד שיכול לעזור לנו להתמודד עם בעיית התנהגות: למשל אם הוא מושך בזמן ההליכה מומלץ לבחון את האופציות השונות הקיימות וחשוב מכך מומלץ להתייעץ עם מאלף בתחום ( חנות חיות מטרתה למכור את הסחורה שלה ולא תמיד בהתאמה מדויקת לכלב)  בעקבות השפע הקיים אתם יכולים ללכת לאיבוד. כל אביזר נ

 

10.חשוב שנבין שתמיד נרצה לחזק את הכלב בהתנהגות טובה–  על מנת לשמר התנהגות טובה אצל כלב, יש לחזק ולצ'פר באופן עקבי כשהכלב מציע התנהגות טובה. ניקח לדוגמא את הנבחנות: כלב שהיה נובח כל הזמן והצלחנו להרגיל אותו לשקט, נרצה מדי פעם שהוא שקט לצ'פר אותו על כך ולא לקחת את ההתנהגות הזו כמובנת מאליה. הצ'ופר יכול להיות מילה, מגע ואף חטיף.

 

11. אין חטיפים "חינם"– אני רוצה ללמד את הכלב שלי שהצ'ופרים וכל הדברים השווים מתקבלים רק במידה והכלב "עובד" עבורם, מה הכוונה?

אם אנחנו רוצים לפנק את הכלב שלנו בחטיף שווה או כל דבר אחר נדרוש מהכלב לבצע משהו תמורתו. כמו שהזכרתי קודם כלב חי את הרגע ואנחנו רוצים לקשר לכלב את הצ'ופר להתנהגות טובה שעשה כדי לא להרגיל אותו לקבל צ'ופר גם אם התנהג לא יפה. במקרים כאלו נרצה ללמד את הכלב מספר פקודות שאותם ידע וכשיבצע אותם נפנק אותו בחטיף . הכלב ילמד ששוה לו להקשיב כשאנחנו דורשים ממנו משהו כי בתמורה הוא מקבל משהו שהוא מאוד אוהב….

 

לסיכום חשוב לציין שהכלבים הם חיה חכמה מצד אחד וגם לא פראיירית  מצד שני, תלוי בגזע כמובן. מה שבטוח שהכלב לומד את ההתנהגות שלנו לא פחות ממה שאנחנו לומדים את ההתנהגות שלו. ולאט לאט הם מתחילים לקלוט מתי אפשר לעשות מניפולציה ולגרום לנו לוותר להם. חשוב שאנחנו נהיה עקביים בכל פעולה שאנחנו עושים. ואם החלטנו שלא עולים על הספות אז זאת עובד- לא עולים על הספות. כל פעם שהכלב יחליט לעלות על הספה תהיה תגובה מותאמת עד שהכלב יבין וימנע.

אם לא נפעל באופן עקבי – גם הכלבים לא יפעלו בעקביות וילמדו איך לרמות אותנו או מתי אין לנו כוח ובדיוק שם הם ישברו את המילה שלנו.

אל תזלזלו בכלב- הוא יודע מה הוא עושה

זה פשוט שיעור בשבילנו על עקביות ויצירתיות;)

 

 

 

 

 

 

מאמרים נוספים

על כל לא יגיע מה כן!

כבעלי כלבים אנחנו רוצים לאפשר לכלב שלנו את הכי טוב שיש- לשחק, ליהנות ולפרוק אנרגיה השאלה האם נתינה ללא גבולות היא המתכון ל"זוגיות" מושלמת? מערכת

קרא עוד »