כלבים מקיימים הרבה התנהגויות "לא הולמות" לטעמנו: כמו אכילת זבל מהרצפה, ליקוק משטחים מלוכלכים ועוד. התופעה המחרידה ביותר בעיני האדם היא אכילת צואה. מנהג זה של אכילת צואה אצל כלבים (בין אם של הכלב שלי או של כלב אחר) היא תופעה שקיימת ממספר סיבות, חלקן התנהגותיות וחלקן רפואיות וחשוב להבין מה המקרה הספציפי שאותו הכלב שלנו חווה על מנת שנוכל למגר את התופעה.
סיבות הקיימות לאכילת צואה:
1. הסיבה הרפואית- ייתכנו מצבים שבהם הכלב סובל מבעיה רפואית כלשהי, כגון אי ספיגה של הלבלב, דלקת בלבלב או במעיים , אי ספיגה או אכילת יתר. במקרים אלו אכילת הצואה תהיה תוצר נלווה לסימפטומים נוספים הנלווים למחלה ולכן במקרה כזה נכון יהיה להתייעץ עם וטרינר ולשלול בעיות רפואיות אלו.
2. הסיבה ההתנהגותית- הכלב לומד התנהגויות של כלבים אחרים ומחקה אותם. לדוגמא: בתקופת הגורות, האמא אוכלת את הצואה של הגורים שלה לצורך ניקיונם. הגור ראה זאת והחליט לחקות את אימו. ברוב המקרים הכלבים מפסיקים לעשות זאת בשלב בוגר בחייהם.
3. מחסור במזון- יש לבדוק שאנו מספקים מזון איכותי ומספק בכמות על מנת שהכלב לא יחפש "תוספות מזון" משל עצמו.
4. "טקס" צרכים- כשאנחנו מביעים התלהבות יתרה מעשיית הצרכים של הכלב שלנו – הוא עשוי לחשוב שיש כאן משהו טוב וששווה לו לבדוק אותו. חשוב לפרגן לכלב על עשיית צרכים אך בצורה רגועה ונינוחה.
5. תחושת לחץ/ כעס- הכלב מרגיש אותנו הרבה יותר ממה שאנחנו חושבים. כלב שמרגיש שעשיית הצרכים שלו בשלב שאיננו יכול עדיין להתאפק מייצרת אצלנו כעס או לחץ מיידי לנקות, הוא ירצה להימנע מכך. השיטה שהוא עובד בה היא "העלמת ראיות". מכאן חשוב לציין שאין לייצר לחץ סביב עניין הצרכים ולהבין שזה תהליך ושיש להיאזר בסבלנות.
6. זה פשוט טעים להם- אז נכון שלנו זה נשמע אבסורד אבל צואה של כלבים אחרים או חיות אחרות (חתולים למשל) טעימה להם ולכן הם אוכלים אותה.
אז מה עושים מכאן?
קודם כל חשוב להבין שעשיית צרכים היא דבר טבעי שהכלב צריך להרגיש איתו בנוח ולכן חשוב ביותר לאפשר את הנינוחות הזאת. כלומר אין להעניש כלב על עשיית צרכים- לא לצעוק ולא להרביץ חלילה אלא לנשום עמוק ופשוט לנקות אחריו.
במקרה ומדובר בתחושת לחץ וניקיון מיידי של הצרכים והכלב עסוק ב"העלמת ראיות", נרצה להתעלם מהכלב כמה שניות לאחר עשיית הצרכים כך שלא נגיב לעשיית הצרכים עצמה ולא לאכילתה אם קורה. ברוב המקרים הכלב יפסיק זאת לאחר מספר שבועות.
בנוסף ניתן להשאיר את הצרכים ולא לאסוף אותם מספר דקות ולנתב את הכלב למשחק או לפעולה אחרת כך שהכלב יראה שאין זה הכרחי לנקות את הצואה ישר אחרי.
אך מה נעשה אם הכלב כבר תקופה ארוכה אוכל צואה ולא מדובר בגור שהרגע יצא מהשגר שלו?
בטיפול בכלב בוגר עם בעיה זו נפעל במספר דרכים:
* זמם – מחסום לפה שמונע מהכלב לאכול את הצואה ונכון למקרים שבהם הבעיה קיצונית
* הסחה- לאחר עשיית הצרכים נסיח את הכלב על ידי משחק או פקודה
* תוספות מזון- קיימים תוספי מזון אשר מייצרים ריח וטעם רע ולא טעים עבור הכלב
* בדיקה וטרינרית- נבחן את הבעיה לצורך שלילה בעיה רפואית במקרה וקיימת אכילת צרכים של אחרים.